Zákon o zachování energie aneb jak si koupit stát.

24. 05. 2012 8:39:04
Základní fyzikální zákon o zachování energie je stejně tak možné přenést do ekonomiky. Stejně jako ve fyzice je v zásadě nemožné vytvořit izolované prostředí. Omezení úniku peněz a vytváření co největší samostatnosti, případně práci na zvýšení přílivu zvenčí dokáže divy. Peníze jsou v zásadě energie, která se přeměňuje na suroviny a práci, stejně tak vytěžené suroviny nebo výpěstky se směňují na peníze.

Čím vyšší je přidaná hodnota, která ale zůstává uvnitř společenství, tím rychleji ono společenství bohatne. Například ropa: náklady na vytěžení jednoho barelu jsou 1 dolar, její prodej se pohybuje okolo 100 dolarů. Nedivme se, že pak světlo světa spatří nové divy světa nebo auta ze zlata a podobné nesmysly. Rozpočetl-li by se výnos z vytěžené ropy na každého obyvatele planety, dostal by každý člověk, včetně kojenců částku okolo 140kč měsíčně. Pro nás to neznamená nic, ale jsou země, kde by z této částky přežili. To se samozřejmě nikdy nestane, ale ropa jednoho dne dojde. Nechtějme pak myslet, co nastane. To, že nebude na co jezdit a létat je nejmenší problém. Největší dopad to bude mít na produkci potravin, protože hnojiva, která zvýšila výkonnost potravinářského průmyslu, jsou vyráběna právě z ropy. Nechci se zabývat katastrofickými scénáři, chci upozornit na nutnost budování soběstačnosti.

Nejmenší jednotka lidstva je člověk, vyšší je pak rodina, obec, stát a „oblíbená“ evropská unie. Čím vyšší jednotku máme na mysli, tím složitější je soběstačnost. Soběstačnost je měřitelná dle účinnosti. Stejně jako stroj. Záleží, kolik energie unikne ven. Jeden člověk se těžko úplně osamostatní, ale větší rodina je toho v zásadě schopna. Příkladem tedy může být rodinná farma. Není příliš velká, takže má jen drobné přebytky, které prodá. Co se týká potravin, jsou soběstační. Přebytky musí prodat a nakoupit věci, které potřebují, jako například oblečení nebo naftu do traktoru. Musí také zaplatit účty za elektřinu a vodu. Přijde-li neúroda nebo jiná katastrofa je tahle malá jednotka v ohrožení. Pokud by syn musel jít pracovat jinam nebo když by si museli půjčit, je účinnost výrazně snížena. Zvýšení účinnosti naopak je, když je vyšší nadprodukce nebo když se sníží potřeby nakupovat zvenčí. Studna na vodu nebo alternativní výroba elektřiny atd. by byly takovým řešením. Čím větší jednotka, tím větší možnost vysoké účinnosti a rozložení rizik. Od nepaměti se lidé spojovali, aby práce byla efektivnější a jednodušší. Zúrodňovali zemi a vymýšleli nástroje a později stroje, které jim pomáhali stát se více a více soběstačnými.

Dnešní trend je zcela opačný a vede nás někam, kde bychom rozhodně jít neměli. Zemědělská produkce klesá pod tlakem nízkých cen. Uvědomuje si někdo jaká to je past? Snižovaní cen, které vede k likvidaci určitých subjektů, předchází postupnému zvyšování ceny. Hodnoty, které jsme vytvořili tak lacině posíláme ven. Podle zákona zachování energie se Český stát stává nízko účinným. Výše hodnot, které zůstávají v zemi, neustále klesá a tak se řítíme do propasti.

Tak nabídnu řešení, které je pro lidi bezbolestné a nepostřehnutelné. 10% z těch hodnot chci systémově zachovat pro tuto zemi, pro lidi této země a pro další generace. Systematicky navyšovat majetek, jak to dělá každý podnikatel. Jenže na pozadí je jeden důležitý faktor: podpora Českých výrobků. Nastartovat a obnovit vnitřní ekonomiku. Ekonomiku ve vlastnictví jen a jen Čechů. A vydělané peníze opět, z co možná největší části, utratí zde. Jako při koloběhu vody dojde k zachování hodnot. Ale lidé stále vytváří hodnoty, zatím se stále pěstuje a sklízí a oni mají potřeby, které musí ukojit a tak přidávají do tohoto koloběhu nevědomky stále více a více peněz. Trend se otočí a místo dluhů budou přebytky a Český stát bude vysoce účinný.

Je to jen a jen o finančních tocích. To tady není nikdo, kdo by to pochopil?

Prozatím dle diskutujících jde vyvodit tyto závěry:

  1. Text je natolik nepochopitelný, že zjednodušení a vysvětlení v příkladech je kontraproduktivní. Pak mi nezbývá než zapracovat na formě podání.
  2. Neznalost ekonomického prostředí a fungování obchodu diskutujícími, protože jinak by neshazovali věc, která funguje. Tady se nabízí připodobnění k průkopníkům letectví – většina lidí tvrdila, že člověk nebude nikdy létat! Patřím do skupiny lidí, která když vidí ptáka látat, začne vyvíjet takové prostředky, aby taky vzlétli. Vidím milionáře, jak bohatnou, tak to začnu dělat taky. Protože znám princip, najdu cestu jak tento princip rozdělit a zajistit bohatnutí všech. A je to složité jen pro ty, kteří to tak chtějí vidět.
  3. Pak jeden z těch nejděsivějších závěrů, že existují síly, které lidi dělí na pány a otroky. A když přijde myšlenka jak otroky pozvednout a udělat z nich svobodné bytosti. Páni použijí své síly, jako dezinformace a bludy pro jeden jediný cíl, aby vše bylo zase, jak má být. Možná Vám přirovnání k otrokům připadá přehnané, ale copak každodenní nutnost jít do práce, strach z propuštění a z toho plynoucí nejistota nejsou lehčí formou otroctví?

Mě spolupráce s lidmi naplňuje. Ubírám sám sobě, abych udělal něco navíc pro každého, kdo o to stojí. A i když dávno nepatřím mezi „otroky,“ cítím s nimi a udělám vše pro to, abych je osvobodil. A třeba Vám to přijde ujeté, mně ne. Neutuchající touha pomáhat mě tlačí vpřed. A nikdo z těch, kteří se schovávají za nicky a v diskusi uvádějí scestné komentáře, mě nezastaví.

Manipulativní vláda skončila, protože již brzy bude každý znát cestu...

Autor: Jiří Sapeta | čtvrtek 24.5.2012 8:39 | karma článku: 16.69 | přečteno: 1004x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 76 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 26.40 | Přečteno: 564 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.05 | Přečteno: 1597 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 914
Podnikatel. Nedostudoval jsem střední školu po zjištění, že školství omezuje přirozený vývoj myšlení člověka a hledání jiných než konvenčních řešení. Vždy budu hledat a budovat cesty, které zlepší životy lidí. A to ve všech směrech. Jsem proti jakékoli formě násilí. Zastánce svobody a demokracie. Možná až příliš citlivý na bolesti lidí s neutuchající touhou tyto bolesti vyléčit.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...